Kıraç Türkçe mi?
Kıraç ismi Türkçe kökenli olup “ağaçsız ve otsuz dağ yamaçları” anlamına gelmektedir.
Kelime kelimesinin kökü nedir?
Etimoloji. Kelime kelimesi, “söylenen, söz” anlamına gelen Arapça كلمة (kalima(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.
Karmak kelimesinin kökü nedir?
Kaba, kalın, kara, kamag/kamug/kamu/hamı, katıg/katı, kak, karmak, mix, mix, add gibi kelimeler /*ka-/ kökünden türetilmiştir.
Kuru sözcüğünün kökü nedir?
Eski Türkçe kurġa – “kurutmak” fiilinden türemiştir. Bu fiil Eski Türkçe kuruġ “kuru” kelimesinden türemiştir.
Kıraç türemiş mi?
çorak – İngilizce sözlük. Türkçe-Türkçe “kır” kelimesinden türemiş olabilir; ancak bu kesin değildir. Daha fazla bilgi için “Manzara” makalesine bakın.
Kıraç Alevi mi?
KIRAÇ devam ediyor
Kelimede kök nasıl bulunur?
Dilbilgisinde kök, bir sözcüğün önek ve sonekleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan anlamlı kısmıdır.
Yağmur kökü nedir?
Eski Türkçe yaġmur “yağmur” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe fiil yaġ-‘dan Eski Türkçe eki +mUr ile türemiştir. Daha fazla bilgi için, bkz. oil. Fiili aktif bir fiile dönüştüren arkaik ek +mIr, “yağmur”, “kömür”, “yumurta” ve belki de “çamur” kelimelerinde görülür.
Evlilik kökü nedir?
marry- – Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe evlēn – “bir ev edinmek” fiilinden türemiştir. Bu fiil Eski Türkçe evlē – “bir yuva sunmak” fiilinden türemiştir.
Kalp kelimesinin kökü nedir?
“Kalp” kelimesinin Türkçe karşılığı “yürek”tir. Bu kelime, Arapça “kalb” kelimesinden türemiştir ve bu kelime de “ḳlb” kökünden gelir. Bu kelime, aynı anlama gelen Akadca “kablu” kelimesiyle akrabadır.
Üzüm kelimesinin kökü nedir?
Üzüm – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe Traube kelimesinden türemiştir, “üzüm (tahıl)”. Bu kelime, Eski Türkçe üz- “kopmak” fiilinden ve Eski Türkçe +Im ekinden türemiştir.
Şakak kökü nedir?
Türkiye Türkçesi dışında kullanılmayan tapınak sözcüğü, -ak son ekiyle biten şak (< *çak) kökünden türemiş olmalıdır.
Kavşak kökü nedir?
Kavşak – Nişanyan Sözlüğü. Türkçe-Türkçe fiil reunion- ile Eski Türkçe eki +(g)Ak’dan türemiştir. Daha fazla bilgi için reunion makalesine bakın. Kavşak: Mültekin [iki nehrin bir araya aktığı yer], birleşme.
Zeka kelimesinin kökü nedir?
Etimoloji “Zaka” kelimesi Arapçadan Türkçeye geçmiştir. Arapçada ذكاء “parlaklık”, “ruhun parlaklığı” anlamına gelir; ayrıca “ateşi körüklemek” anlamında da kullanılır. Anlak, tamamen Türkçe bir kelimedir, understand (anla-) fiil kökünden türemiştir ve basitçe anlama ve algılama yeteneği anlamına gelir.
Sofranın kökü nedir?
Sufra(t) سُفرة Arapça sfr kökünden gelmektedir. 1. “Yolculuk azığı, erzak, 2. Yemek yenen yer, yorgan, tepsi” kelimesinden alıntıdır.
Kıraç Türk mü?
Ali Tufan Kıraç, daha çok sahne adıyla Kıraç (17 Haziran 1972, Göksun doğumlu) Türk besteci, söz yazarı ve müzisyendir.
Kıraç olmak ne demek TDK?
Türk dil kurumunun sunduğu anlam göz önüne alındığında, Kıraç kelimesinin kendine özgü bir ifadesi vardır. Bu belirgin anlamıyla, ekilmemiş veya çorak ve susuz toprakların ismiyle ifade edildiği söylenebilir.
Kıraça ne demek?
Marmara’da 10 cm’den kısa olan küçük istavritlere kıraça denir. Doğu Karadeniz’de istavrit türü palamutun büyüklüğüne, yani 50 cm’ye ulaşır. Sarı kuyruklu istavrit ve sarı kanatlı istavrit olarak bilinen türler sularımızda en yaygın türlerdir.
Katran nedir TDK?
Katran, organik maddelerin yıkıcı damıtılmasıyla elde edilen koyu siyah bir sıvıdır.